یزدفردا: همایش اقتصاد روستا به‌منظور مدل‌سازی توسعه اقتصاد روستا به میزبانی اتاق بازرگانی یزد برگزار شد.

به گزارش یزدفردا: رئیس اتاق یزد در این نشست با اشاره به اینکه امروزه اکوسیستم روستاها به‌هم‌ریخته است گفت: مناطق ییلاقی یزد بستری برای ویلاسازی و سکونت تابستانه شده است که اگر چه در مواردی به اقتصاد روستا کمک کرده؛ اما در بلندمدت به آن آسیب خواهد زد. مهاجرت گسترده روستاییان به شهرها و دورشدن از کسب‌وکار اصلی خود آفت جامعه روستایی ما است.

مجتبی دستمالچیان ادامه داد: طبیعت انسان این است که داشته‌هایش را نمی‌بیند ما باید حواسمان به داشته‌هایمان باشد. داشته‌های ما در روستاها بسیار ارزشمند است. لزوماً نباید در روستا مسائل اقتصادی گسترش یابد اگر هم قرار است چنین باشد باید در جهت صنایع تکمیلی و کمک به حفظ اکوسیستم روستا باشد. هر کاری پیامدهای خاص خودش را دارد در نتیجه باید با چشم‌باز نگاه کرد. توسعه روستا باید در جهت کمک به زندگی مردم ساکن در روستا باشد.

مدیرکل دفتر توسعه روستایی استانداری یزد نیز در این جلسه گفت: اقتصاد جهانی به‌شدت به عملکرد مناطق روستایی وابسته است زیرا 40 درصد جمعیت جهان در روستاها ساکن و منبع اصلی غذا، مواد خام و انرژی برای شهرها هستند. با توسعه اقتصاد روستا می‌توانیم به کاهش فقر، افزایش درآمد جوامع محلی و حفظ جمعیت روستاها کمک کنیم. توسعه اقتصاد روستا نه‌تنها یک مسئولیت اجتماعی بلکه یک فرصت اقتصادی بزرگ است.

میربهبودی افزود: در مجموعه استان برنامه‌ریزی سه شاخص را برای استان در نظر گرفتیم. یکی بحث اقتصاد گردشگری است همچنین بحث اقتصاد خورشیدی و اقتصاد دیجیتال. در بحث مدل‌سازی اقتصاد روستا می‌توانیم باتکیه‌بر سه اصل کلیدی در جهت تحقق این سه اولویت حرکت کنیم.

وی با تأکید بر اینکه اقتصاد پایدار از طریق تنوع‌بخشی به اقتصاد محلی ایجاد می‌شود گفت: در بحث حمایت از کسب‌وکارهای محلی چیزی که مغفول مانده این است که باید به سمت اقدامات نوآورانه و فناورانه از طریق استفاده از پلتفرم‌های دیجیتال برویم. موضوع اقتصاد دیجیتال یکی از اولویت استان است که باید آن را در سطح روستاها گسترش دهیم و شرایطی را فراهم کنیم که دسترسی آسان روستاییان به بازار داخلی و خارجی برای فروش محصولات خود از طریق همین فعالیت نوآورانه فراهم شود.

روستا باید مانا و پایدار باشد

رجبعلی نیکویی مشاور توسعه روستایی و توسعه انسانی نیز در این جلسه به مدل‌سازی توسعه اقتصاد روستا اشاره کرد و گفت: موفقیت مطلوب هر اقدام توسعه‌ای پایدار اعم از اقتصادی، اجتماعی یا فرهنگی بدون تأمین الزامات و امکانات و زیرساخت‌ها امکان‌پذیر نیست. توسعه پایدار فضای روستایی نیاز به نگاه خلاق و میان‌رشته‌ای مبتنی بر همکاری محلی و منطقه‌ای دارد.

وی همچنین نقش اتاق بازرگانی و اصناف را برای جلب مشارکت ‌بخش خصوصی مهم برشمرد و گفت: بخش خصوصی می‌تواند در زمینه نظارت و ارزیابی عملکرد مؤسسات و مراکز آموزش تحقیقاتی به‌عنوان یکی از متولیان توسعه، اثربخش باشد.

رضا تازیکی سیاست‌پژوه و متخصص توسعه کسب‌وکار نیز گفت: تمام موضوعی که از نظر امنیت غذایی و از منظر شهرنشینی، مهاجرت و آسیب‌های اجتماعی داریم ناظر به این است که در روستاها ثروت به‌اندازه کافی تولید نمی‌شود در موضوع توسعه نیز اگر چه زیرساخت ضروری است؛ اما به‌تنهایی کافی نیست. قواعد توسعه بر انجام کاردرست، تمرکز بر آنچه می‌خواهیم و داشتن تفکر سیستمی و کل‌گرا متمرکز است.

اباذر اشتری عضو هیئت‌علمی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی وزارت علوم نیز به مدل‌سازی و امکان‌سنجی مانایی، توسعه و پایداری روستایی در روستا اشاره و تأکید کرد: امروزه روستا به معنی اخص کلمه از بین رفته است. در واقع روستاها سکونتگاهی در کنار شهرهای بزرگ شده و سکونتگاه ثانویه محسوب می‌شوند. در واقع روستا باید مانا و پایدار باشد.

وی همچنین بر یافتن مزیت‌های توسعه در روستاها اشاره و موانع توسعه را عدم وجود شبکه‌سازی، عدم وجود بانک اطلاعاتی مسائل در دسترس و همچنین موضوع جذب سرمایه‌گذار برشمرد.

در پایان همایش نیز پنل گفتگو و پرسش‌وپاسخ برگزار شد.

  • نویسنده : یزدفردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا